Skagen 2008

Skagen  2008

Skagen


År 2008 tågluffade Pia och jag till Skagen i Danmark. Först gick resan till Göteborg där vi stannade i några dagar, sedan vidare med färja över till Fredrikshamn och därefter tåg upp till Skagen. Vi hade en fantastisk tur med vädret – ingen blåst alls – solsken och lagom varmt. Vi hittade ett toppenfint hotell mitt i byn, Skagen var en otroligt vacker liten by med många trevliga restauranger.


På Skagens museum finns Nordjyllands magiska ljus förevigat av de stora mästarna. I museets fasta samlingar finns många av de världsberömda verken från slutet av 1800-talet, då Skagenmålarna hade sin storhetstid.

 

I småbåtshamnen kan man njuta av en skön, svalkande havsbris samtidigt som man studerar båtfolket. Njut av något gott att äta på någon av de mysiga restaurangerna. En mysig promenad under kvällen eller morgonen.

Skagen är verkligen toppen av Danmark. Vid Grenen, längst ut på Jyllands smala spets, möts de mäktiga vågorna i Skagerrak och Kattegatt.


Grenen är den mest välbesökta av sevärdheterna på Skagens udde. Den smala strandremsan är ständigt i rörelse. Med vindens hjälp tillförs hela tiden ny sand som gör att den växer med sex till åtta meter om året, i nordöstlig riktning mot Sverige.


Pia Öhrlund  vid havet i Skagen

Pia Öhrlund  bredvid sin absoluta favoritmålning  (vi äger en kopia av målningen sedan 45 år)

Pia Öhrlund    vid Grenen - Skagens udde - Danmarks topp

där 2 hav möts -  Skagerrak och Kattegatt