Läkaresällskapet 2015

Läkaresällskapet

Läkaresällskapets fastighet 2015

 

Hembygdsföreningens besök i Svenska Läkaresällskapets fastighet på Klara östra kyrkogata 10,

ciceron och guide var Stockholmskännaren Dr Fredrik von Feilitzen

Svenska Läkaresällskapets hus är uppfört 1904-1906 efter ritningar av arkitekt Carl Westmanen vid Klara östra kyrkogata 10 på Norrmalm i centrala Stockholm. Byggnaden blev ett genombrott för Carl Westman och den nationalromantiska byggnadsstilen, en form av svensk jugend.

Byggnaden har granitsockel och en fasad i handslaget oputsat tegel från Minnebergs tegelbruk. Karakteristisk för Läkaresällskapets hus är de smårutiga, vitmålade fönstren placerade i fasadliv, dominerande i husets mitt är entréportalen med en omfattning av granit. I omfattningen finns två granitreliefer av Christian Eriksson, som visar en grupp läkare kring en sjuk person.

 

Husets inre är till större delen i originalskick. Interiören präglas av stram jugendstil här finns mosaikgolv, snidade trappräcken, lampkronor och möbler av Westman. Den glastäckta samlingssalen har dekorationsmålningar utförda av Filip Månsson (med lite anknytning till Gamla Stan – Han har målat den stora draperimålningen bakom silveraltaret i Storkyrkan).

 

Allt detta och mycket mer fick vi lära oss av Stockholmskännaren Fredrik von Feilitzen